sinn103_INA FASSBENDERAFP via Getty Images_germanypowerplant Ina Fassbender/AFP via Getty Images

Duitslands energiefiasco

MÜNCHEN – Duitsland beschouwde zijn energietransitie lange tijd als baanbrekend in vergelijking met die van andere westerse industrielanden. Beleidsmakers verwachtten dat het land zijn energievoorziening volledig uit hernieuwbare bronnen zou kunnen halen, en besloten daarom kolen en kernenergie gelijktijdig af te bouwen. De laatste drie van de zeventien Duitse kerncentrales zullen dit jaar worden gesloten.

Groene politici in Duitsland hebben altijd gehoopt dat andere landen deze energieagenda zouden navolgen zodra zij zagen hoe goed deze werkte. Maar in het licht van de oorlog in Oekraïne ziet de wereld nu hoe de Duitse aanpak een politieke ramp heeft veroorzaakt.

Om de tweeledige uitfasering van steenkool en kernenergie op te vangen en de tekorten in de energievoorziening tijdens de lange transitie naar hernieuwbare energie te dichten, besloot Duitsland een groot aantal extra gasgestookte centrales te bouwen. Zelfs vlak voordat de Russische troepen Oekraïne binnenvielen, gingen de beleidsmakers ervan uit dat het gas voor deze installaties altijd uit Rusland zou komen, dat in ruim de helft van de Duitse behoefte voorzag.

https://prosyn.org/7n2gZvLnl