singer199_Bob LeveyGetty Images for MoveOn_taxrich Bob Levey/Getty Images for MoveOn

Skattlegg de rike!

PRINCETON – «Skattesystemet har tiltet i retning av de rike og bort fra middelklassen de siste ti årene. Det er dramatisk, og jeg tror ikke så mange har tatt det innover seg. Og jeg mener vi bør gjøre noe med det.» Dette sa milliardæren Warren Buffett for 18 år siden. Han illustrerte påstanden ved å vise til sine egne ansatte: Selv om han på det tidspunktet var verdens nest rikeste person, betalte han en lavere prosent av sin inntekt i skatt enn det resepsjonisten hans gjorde.

Siden har den økonomiske ulikheten bare blitt verre, delvis som følge av teknologiaksjenes framgang. Disse teknologiselskapene er svært verdifulle. I 2020 var seks av de ti mest velstående amerikanerne – Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Warren Buffett, Larry Page, Sergei Brin og Elon Musk – storaksjonærer i bedrifter som ikke betaler ut utbytte. Til sammen var de verdt 500 milliarder dollar, hvilket tilsvarer 0,5 % av den samlede formuen i USA.

Sist måned publiserte Det hvite hus et notat skrevet av økonomer fra Rådet for økonomiske rådgivere (CEA) og presidentens budsjettbyrå (OMB). Ifølge beregninger fremlagt i rapporten, betaler de 400 mest velstående familiene i USA — som alle har en formue på mer enn 2 milliarder dollar — i snitt 8,2 % i føderal inntektsskatt hvis gevinst på ikke solgte aksjer regnes som inntekt. Den gjennomsnittelige amerikanske skattebetaleren betalte 13,3 % av sin inntekt i føderal skatt.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/gpVrNwynb