girard5_icolas Villalobospicture alliance via Getty Images_abortion activist Nicolas Villalobos/picture alliance via Getty Images

Wat staat er op het spel als het gaat om de vrouwenrechten in 2020?

NEW YORK – Van de poging van de Republikeinen in de VS om het Hooggerechtshof de uitspraak in de zaak Roe v. Wade uit 1973, waarin het recht van de vrouw op abortus is vastgelegd, te laten terugdraaien, tot de toenemende beperkingen in Polen van de toegang tot anti-conceptie en de onderdrukking in Brazilië van het onderricht over seksuele gezondheid, is dit een moeilijke tijd voor vrouwen. Maar als de mondiale feministische beweging in de loop der jaren iets heeft bewezen is het wel dat zij krachtige weerstand kan overwinnen om de rechten van gemarginaliseerde groepen te verdedigen. In 2020 zal zij dat weer doen.

De uitdaging is enorm. Het onvermijdelijke gevolg van het autoritarisme, het etno-nationalisme en de xenofobie die door de politieke leiders van veel landen is omarmd – met name in Brazilië, Hongarije, India, Turkije en de Verenigde Staten – is de voortzetting van regressieve gendernormen.

Volgens “sterke mannen” als Braziliëʼs Jair Bolsonaro, Hongarijeʼs Viktor Orbán en India’s Narendra Modi worden vrouwen geboren om echtgenotes en moeders te zijn; zijn immigranten en raciale, religieuze en etnische minderheden gevaarlijk en inferieur; en verdienen LHBTQI+-personen het om uitgedreven en gedetineerd te worden, of zelfs ter dood te worden gebracht. Deze leiders hebben medestanders aangemoedigd om zich in te laten met discriminatie en gewelddadige aanvallen op raciale en andere minderheden, migranten, vrouwen en andere gemarginaliseerde groepen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/T0ZSezsnl