cunliffejones1_MihajloMaricicGettyImages_journalistwritingmicrophones Mihajlo Maricic/Getty Images

Hoe factchecking de strijd tegen desinformatie kan winnen

JOHANNESBURG – Volgens de factcheckers bij de Washington Post  heeft de Amerikaanse president Donald Trump sinds zijn inauguratie ruim 13.000 valse of misleidende uitspraken gedaan. Het is geen wonder dat sommige mensen zich afvragen of het factchecken van de beweringen van politici het antwoord is op de problemen van dit desinformatie-tijdperk.

Toen politici en journalisten uit Europa, de Amerika's, Afrika en Azië elkaar in juli ontmoetten op de Global Conference for Media Freedom in Londen, erkenden zij dat de opkomst van desinformatie heeft bijgedragen aan het afnemende publieke vertrouwen in politici en de media. Maar er zijn geen effectieve oplossingen naar voren gebracht. Toen de Europese politieke en zakelijke elite dezelfde maand in Aix-en-Provence bijeenkwam voor de conferentie Les Rencontres Économiques, zagen zij ook weinig mogelijkheden voor het hernieuwen van het vertrouwen.

Maar dat betekent niet dat die er niet zijn. Als leiders en oprichters van factchecking-organisaties in Afrika, Latijns-Amerika en Europa weten we dat ons werk een krachtige rol kan spelen bij het tegengaan van de gevolgen van desinformatie en het herstellen van het vertrouwen in betrouwbare bronnen.

https://prosyn.org/bmGbZmZnl