fischer163_action press-PoolGetty Images_natoflagsoldiers Action Press-Pool/Getty Images

Wat Europa moet doen om de NAVO te behouden

BERLIJN – Ook al is de NAVO inmiddels talloze malen afgeschreven, de verdragsorganisatie bestaat nog steeds. Maar nu is een nieuwe vos het kippenhok binnengedrongen, en verwelkomd door de gebruikelijke Europese reactie op gevaar: furieus gekakel en een explosie van veren.

De vos in kwestie is de Franse president Emmanuel Macron, die de NAVO onlangs heeft omschreven als “hersendood.” Je hoeft die woordkeuze niet goed te keuren – evenmin als Macrons nieuwe enthousiasme voor een dialoog met de Russische president Vladimir Poetin (ik doe dat in ieder geval niet) – om de kern van zijn betoog te kunnen onderschrijven. Een diepgaande verandering in de Amerikaanse strategische prioriteiten onder president Donald Trump vereist dat de Europeanen hun lang gekoesterde veronderstellingen over hun collectieve defensie gaan heroverwegen.

Dit is niet de eerste keer dat de NAVO op haar achterste benen lijkt te lopen. Velen hadden die conclusie al vóór 2014 bereikt, toen het bondgenootschap weinig had om zich op te concentreren buiten de missie in Afghanistan. Toen Rusland de Krim annexeerde en oorlog naar het oosten van Oekraïne bracht, blies dat de NAVO nieuw leven in.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/GFI1qRanl;