nye197_Patra KongsirimongkolchaiGettyImages_datalockcybersecurity Patra Kongsirimongkolchai/Getty Images

Acht normen voor stabiliteit in cyberspace

CAMBRIDGE – Binnen het tijdsbestek van een generatie is het internet een cruciale voedingsbodem geworden voor economische, sociale en politieke interacties, en heeft het enorme winsten ontsloten. Met de grotere onafhankelijkheid komen echter ook kwetsbaarheid en conflicten. De aanvallen van statelijke en niet-statelijke actoren zijn toegenomen en bedreigen de stabiliteit van cyberspace.

In november heeft de Global Commission on the Stability of Cyberspace tijdens het Paris Peace Forum haar rapport naar buiten gebracht over de vraag hoe moeten worden voorzien in een overkoepelend kader voor cyberstabiliteit. Deze uit meerdere belanghebbenden bestaande GCSC (waarvan ik een van de leden was), drie jaar geleden voor het eerst bijeengeroepen door de Nederlandse regering, kent drie co-voorzitters uit Estland, India en de Verenigde Staten, en bestaat uit voormalige overheidsfunctionarissen, deskundigen uit de civil society en academici uit zestien landen.

In de loop der jaren zijn er diverse oproepen gedaan voor wetten en normen om de nieuwe internationale onveiligheid te beheersen die is gecreëerd door de informatietechnologie, te beginnen met de Russische voorstellen bij de Verenigde Naties twee decennia geleden, waarin werd aangestuurd op een bindend verdrag. Helaas zou zoʼn verdrag, gezien de aard van de cyberwapens en de veranderlijkheid van de technologie, niet goed verifieerbaar zijn en al snel verouderen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/fxOFMuvnl