buruma193_Daro SulakauriGetty Images_russians leaving Daro Sulakauri/Getty Images

Bør jeg bli eller bør jeg dra?

NEW YORK – Det er ikke helt klart hvor mange russere som har forlatt hjemlandet siden starten av krigen mot Ukraina. Noen mener det er mer enn én million, andre mener det er mindre. Men nøyaktig hvor mange dette dreier seg om, er muligens mindre viktig enn hva slags mennesker det er som forlater landet. Blant dem finner vi noen av de med høyest utdannelse i Russland: forfattere, dataingeniører, journalister, filmskapere, musikere, akademikere, skuespillere etc.

Noen drar fordi de ikke har noe valg. Journalister som er kritiske til krigen — slik som Yevgenia Albats, redaktør i The New Times — har måttet flykte for ikke å bli arrestert for å spre «falske nyheter» eller for å være «agenter for en fremmed makt». Andre drar fordi de synes livet i Putins Russland er uutholdelig.

Olga Smirnova, prima ballerina ved Bolsjojteateret, flyttet til Amsterdam. Hun har sagt at hun «aldri hadde trodd» at hun ville «skamme seg over Russland», men at krigen gjorde det umulig for henne å bli i landet. Flere hundre tusen unge menn flyktet fra landet før President Putin iverksatte «delvis mobilisering» fordi de sto i fare for å bli sendt som soldater i en krig de ikke ønsker.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/B1EP9drnb