quesada1_Science Photo LibraryGetty Images_worldglobehealth Science Photo Library/Getty Images

Het mondialiseren van de strijd tegen de pandemie

SAN JOSÉ – De COVID-19-pandemie is nog geen zes maanden geleden begonnen, maar we hebben al veel over de ziekte geleerd. Wetenschappers over de hele wereld kijken naar nieuwe en verbeterde methoden om het nieuwe coronavirus zo vroeg mogelijk te ontdekken. Naast deze onderzoekslijnen worden al acht mogelijke vaccins klinisch beoordeeld en verkeren ruim honderd vaccinkandidaten in de pre-klinische ontwikkelingsfase.

Dit alles is een teken van buitengewone vooruitgang die we moeten vieren. Maar er is reden om bezorgd te zijn dat niet iedereen van deze doorbraken zal profiteren. Het ontwikkelen van tests, behandelingen en vaccins voor het coronavirus is slechts de helft van de strijd. De andere helft – misschien wel het moeilijkste deel – is het produceren, distribueren en toedienen van genoeg van deze levensreddende instrumenten om iedereen, overal te kunnen helpen.

Al vroeg in de pandemie zijn Costa Rica en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het inrichten gaan bespreken van één enkele plek voor data, kennis en intellectueel eigendom met betrekking tot diagnostiek, geneesmiddelen, vaccins en andere instrumenten die tegen COVID-19 zouden kunnen werken. Vanaf 29 mei is dit visionaire idee werkelijkheid geworden door de lancering van de COVID-19 Technology Access Pool, die ervoor zal zorgen dat de vooruitgang niemand in de steek zal laten.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/IXyFwILnl