benson1_Paula BronsteinGetty Images_bangladeshcholeravaccine Paula Bronstein/Getty Images

We moeten ook de strijd tegen cholera winnen

JOHANNESBURG – Sinds 2017 kampt Jemen met de grootste en snelst om zich heen grijpende cholera-uitbraak in de moderne geschiedenis. Dagelijks werden duizenden nieuwe besmettingen gemeld, waarvan ruim de helft onder kinderen. En Jemen was niet het enige land: in hetzelfde jaar raakten ruim 1,2 miljoen mensen in 34 landen besmet met cholera, en overleden er 5654 mensen aan de ziekte. Omdat cholera voorkomen en behandeld kan worden, had dit nooit mogen gebeuren. Gelukkig zijn er ook redenen om te hopen dat dit niet wéér zal plaatsvinden.

Cholera is een diarree-ziekte die wordt veroorzaakt door het drinken van water of het eten van voedsel dat is besmet met de bacterie Vibrio cholerae. De ziekte verspreidt zich snel in gebieden waar het aanbod van rioolvoorzieningen en schoon drinkwater ontoereikend is, waardoor het vooral een ziekte is van de armsten en meest kwetsbaren – heel jonge en heel oude mensen, ondervoede en ontheemde mensen.  Zonder ingrijpen kan cholera binnen een paar uur dodelijk zijn. Hoewel de behandeling – een basale rehydratie-therapie – eenvoudig is, is het onwaarschijnlijk dat de meest gemarginaliseerde leden van de samenleving er toegang toe hebben.

De afgelopen drie jaar heeft de Global Task Force on Cholera Control – een bondgenootschap van ruim vijftig  organisaties – echter gewerkt aan het elimineren van cholera als bedreiging van de volksgezondheid. Als voorzitter van deze GTFCC steun ik vol trots onze mondiale routekaart, die zich ten doel stelt de ziekte in twintig landen uit te roeien en in 2030 een reductie van 90 procent te bereiken van de ermee samenhangende sterfgevallen, zowel door het gebruik van een oraal choleravaccin uit te breiden als door de water-, riool- en hygiëne-voorzieningen (kortweg ʻWASHʼ) te verbeteren.

https://prosyn.org/6DedcPpnl