buruma191_Johnny LouisGetty Images_salmanrushdie Johnny Louis/Getty Images

Ytringsfrihet gir ikke rett til å drepe

NEW YORK – 24 år gamle libanesisk-amerikanske Hadi Matar har blitt tiltalt for drapsforsøk på den britiske forfatteren Salman Rushdie. Han har tilsynelatende handlet helt på egen hånd. Matar sier at han beundrer avdøde Ayatollah Ruhollah Khomeini, som var øverste leder i Iran og som utstedte fatwaen mot Rushdie i 1989 etter at boken Sataniske vers ble gitt ut. Men det finnes ikke noe bevis som kan knytte Matar til iranske myndigheter. Likevel har minst en kommentator kalt drapsforsøket for «stats-promotert terrorisme».

Det er en beskrivelse som synes treffende. Stats-promotert er ikke det samme som stats-støttet og i enda mindre grad stats-dirigert. Selv om iranske myndigheter ikke har forsøkt å drepe Rushdie, er Khomeinis fatwa fortsatt gjeldende. Og den iranske staten må bære noe av ansvaret for å inspirere morderiske fanatikere som Matar.

Mordere og vordende mordere har selvsagt flere ganger blitt inspirert av voldelige ytringer. Norske Anders Breivik, som drepte 69 mennesker under en sosialdemokratisk sommerleir i 2011, leste med begeistring skrifter som advarte mot at muslimer utgjorde en alvorlig trussel mot den vestlige sivilisasjon — og at de ble hjulpet av europeiske liberalere. Betyr dette at bloggere og de som forfattet disse skriftene, som overbeviste Breivik om at han måtte drepe for å redde Vesten, må bære noe av ansvaret for hans forferdelige handlinger?

https://prosyn.org/k6rLGttnb