leonard72_MAXIM GUCHEKBELTAAFP via Getty Image_belaruspolandmigrantcrisis Maxim Guchekbelta/AFP via Getty Images

De connectiviteitsoorlog

BERLIJN – Veel waarnemers zijn er lange tijd vanuit gegaan dat de toekomst van de geopolitiek zal worden beslist in een zeeslag rond de Straat van Taiwan, of over een of andere rotspunt of atol in de Zuid-Chinese Zee. Toch kunnen we waarschijnlijk meer leren door de behandeling van een paar duizend wanhopige vluchtelingen in de geopolitieke achterbuurten van de eenentwintigste eeuw te onderzoeken.

Laten we beginnen bij het Engelse Kanaal. Ooit de plaats van een paar van de meest dramatische confrontaties uit de geschiedenis – van de Spaanse Armada en de Napoleontische oorlogen tot de landingen in Normandië – is het niet langer een theater voor de politiek van de grote mogendheden. Nu heeft de recente dood van 27 burgers, wier opblaasbare boot kapseisde nadat zij de Franse kust hadden verlaten, het Kanaal veranderd in een plek waar zich een humanitaire tragedie heeft voltrokken.

In plaats van samen te werken in solidariteit met Frankrijk, om de migrantensmokkelaars die verantwoordelijk zijn voor de dood van deze vluchtelingen te elimineren, probeerde de Britse premier Boris Johnson onmiddellijk een binnenlands publiek te bespelen door de Fransen de schuld te geven, in een open brief die op Twitter werd gepubliceerd. Johnsons gebrek aan leiderschap is niet zomaar een puberale politieke stunt, maar zal hoogstwaarschijnlijk vreselijke en verstrekkende gevolgen hebben.

https://prosyn.org/emFDRfynl