thunberg1_EMMANUEL DUNANDAFP via Getty Images_climateprotestkids Emmanuel Dunand/AFP via Getty Images

Waarom wij weer staken

MADRID – Al meer dan een jaar staken kinderen en jongeren van over de hele wereld voor het klimaat. We hebben een beweging in gang gezet die alle verwachtingen overtroffen heeft, met miljoenen mensen die zich met hart en ziel voor de zaak inspannen. We hebben dit niet gedaan omdat dit onze droom was, maar omdat we niemand zagen anders die actie voor onze toekomst ondernam. En ondanks de uitgesproken steun die we van veel volwassenen – waaronder een aantal van de machtigste leiders ter wereld – hebben gekregen zien we dit nog steeds niet gebeuren.

Staken is geen keuze voor onze eigen lol; we doen het omdat we geen andere opties zien. We hebben zich een aaneenrijging van VN-klimaatconferenties zien ontvouwen. Talloze onderhandelingen hebben veelbesproken maar uiteindelijk lege beloftes van 's werelds regeringen opgeleverd – dezelfde regeringen die producenten van fossiele brandstoffen blijven toestaan door te gaan met boren naar meer en meer olie en gas om zo onze toekomst ten eigen bate te verstoken.

Politici en producenten van fossiele brandstoffen zijn al decennia op de hoogte van klimaatverandering. En toch liet de politiek deze profiteurs doorgaan de hulpbronnen van onze planeet te exploiteren en haar ecosystemen te vernietigen in een queeste naar snel geld die inmiddels onze hele existentie bedreigt.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/etO1lOgnl