bruszt5_Omar MarquesSOPA ImagesLightRocket via Getty Images_CEUhungaryprotest Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Een Europese universiteit in ballingschap

BOEDAPEST/WENEN – Vijftien november wijdde de Centraal-Europese Universiteit (CEU) officieel haar nieuwe campus in Wenen in na geheel arbitrair Hongarije te zijn uitgegooid. Diezelfde dag opende de regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán in Boedapest weer eens een nieuw groot sportstadion.

Het was te voorzien dat de door de regering gecontroleerde Hongaarse media zich op die laatste gebeurtenis concentreerden en het vertrek van de CEU, de meest vooraanstaande universiteit van het land in Europese en wereldwijde rankings, negeerden. Maar ook de Europese leiders hielden zich grotendeels oorverdovend en ontmoedigend stil op de dag dat de eerste universiteit in ballingschap in de EU haar deuren opende in de hoofdstad van een buurland.

Ter contrast: burgemeester van Wenen Michael Ludwig benadrukte het belang van de gebeurtenis juist. 'Twee jaar geleden waren we getuige van iets waarvan ik dacht dat ondenkbaar was, en dat in feite niet zou mogen plaatsvinden in een verenigd Europa,' zo zei hij, 'een academisch instituut werd kenbaar gemaakt dat het niet langer welkom was in de hoofdstad van het land.' Ludwigs sentiment vond elders in de EU echter maar weinig weerklank.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/UfRBwLrnl