issing10_GeorgePetersGettyImages_moneygrassgrowing George Peters/Getty Images

Het probleem van een 'groen' monetair beleid

FRANKFURT Een alarmerend nieuw rapport van de Verenigde Naties wijst uit dat klimaatverandering waarschijnlijk de grootste uitdaging van onze era is. Maar moeten centrale banken zich ook zorgen over maken dit probleem? En zo ja, wat kunnen ze eraan doen?

De vertegenwoordigers van centrale banken die ervoor kiezen om in het openbaar over klimaatverandering te spreken kunnen de omvang en reikwijdte van het probleem niet meer ontkennen; het zou hun eigen geloofwaardigheid op het spel zetten mochten ze dit wel doen. Maar hetzelfde gaat op als centrale bankiers zich geroepen voelen om de distributie van inkomen en rijkdom, misdaadcijfers, of welk ander nieuwswaardig onderwerp dan ook te bespreken. Hoe meer de strategie van een centrale bank erop gericht is om 'populair' te zijn onder het grote publiek hoe groter de verleiding om onderwerpen aan te snijden die buiten hun primaire taakomschrijving vallen.

Afgezien van de communicatie met het publiek is de vraag hier natuurlijk of centrale banken milieuoverwegingen in acht zouden moeten proberen te nemen wanneer ze hun monetaire beleid vormgeven. Het is helder dat klimaatverandering en het overheidsbeleid in antwoord hierop grote effecten op de economische ontwikkeling kunnen hebben. Deze effecten worden weerspiegeld in allerlei variabelen – groei, inflatie, werkloosheid etc. – die op hun beurt de vooruitzichten van centrale banken en hun beslissingen qua monetair beleid beïnvloeden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/3h1ZHbjnl