stiglitz298_ Rodrigo PaivaGetty Images_vaccines brazil Rodrigo PaivaGetty Images

Braziliëʼs baanbrekende oplossing voor het tekort aan vaccins

NEW YORK – De Wereldhandelsorganisatie (WTO) zou vorige week bijeenkomen om een voorstel te bespreken dat al een jaar ligt te verkommeren: een tijdelijke opschorting van de intellectuele eigendom van farmaceutische producten tijdens de pandemie, om arme landen in staat te stellen veel van dezelfde tests, behandelingen en vaccins te maken als de rijke landen tijdens de gehele pandemie hebben gehad. Als een wrede herinnering aan de urgentie van het probleem werd de WTO-bijeenkomst echter uitgesteld vanwege het opduiken van de Omicron-variant, die door wetenschappers in Zuid-Afrika is ontdekt (hoewel onduidelijk blijft waar deze variant precies vandaan komt).

Men is het er bijna unaniem over eens dat vaccinatie van de hele wereld de enige manier is om een einde te maken aan de pandemie. Hoe hoger de vaccinatiegraad, des te minder kans het virus heeft om gevaarlijke mutaties te verwerven. Delta werd voor het eerst ontdekt in India, waar minder dan 3 procent van de bevolking was gevaccineerd, voordat het al snel de belangrijkste mondiale variant werd. Vandaag de dag heeft Afrika de laagste vaccinatiegraad ter wereld, met slechts 7 procent van de Afrikanen die volledig is gevaccineerd.

Er is een eenvoudige reden waarom armere landen niet genoeg vaccins hebben: er zijn niet genoeg doses om te distribueren. Donaties hebben het probleem niet opgelost, omdat geen enkel land een overschot aan vaccins heeft ter hoogte van de miljarden die nodig zijn. Ook de filantropie is tekortgeschoten. De COVID-19 Vaccine Global Access (COVAX)-faciliteit, een internationaal consortium dat beloofde tegen eind 2021 twee miljard vaccindoses naar arme landen te zullen sturen, heeft slechts 25 procent van die hoeveelheid verscheept.

https://prosyn.org/SQKFMsVnl