J. Bradford DeLong, Professor of Economics at the University of California, Berkeley, is a research associate at the National Bureau of Economic Research and the author of Slouching Towards Utopia: An Economic History of the Twentieth Century (Basic Books, 2022). He was Deputy Assistant US Treasury Secretary during the Clinton Administration, where he was heavily involved in budget and trade negotiations. His role in designing the bailout of Mexico during the 1994 peso crisis placed him at the forefront of Latin America’s transformation into a region of open economies, and cemented his stature as a leading voice in economic-policy debates.
BERKELEY – Als het op het Amerikaanse Congres aankomt, is er nooit iets voorbij tot het écht voorbij is. Maar vanaf eind juli ziet het er naar uit dat twee belangrijke stukken wetgeving binnenkort op het bureau van president Joe Biden zullen liggen, in afwachting van zijn handtekening. Het eerste is de Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors (CHIPS) Act, waardoor tientallen miljarden dollars zullen worden uitgetrokken om de binnenlandse productie van en het onderzoek naar halfgeleiders te ondersteunen. De tweede is de Inflation Reduction Act (IRA), een afgeslankte versie van de mislukte Build Back Better Act die niettemin honderden miljarden dollars omvat om schone energie te ondersteunen en het koolstofvrij maken van de economie in haar geheel te bevorderen.
Samen zouden deze wetsvoorstellen meer dan genoeg moeten zijn om het verhaal over Bidens eerste twee jaar in functie om te draaien. Plotseling zijn de wetgevingsprestaties van de regering veranderd van ʻteleurstellendʼ in ʻboven verwachting.ʼ
Veel kiezers zijn inmiddels het American Rescue Plan van maart 2021 vergeten, dat zorgde voor een krachtig herstel na de pandemie en een herhaling voorkwam van de lange, slopende semi-depressie die de Obama-jaren kenmerkte. Hoewel veel commentatoren het American Rescue Plan de schuld hebben gegeven van de hogere inflatie van vandaag, is de waarheid dat de bijdrage ervan aan dat probleem klein was. Pandemiegerelateerde aanbodproblemen en de oorlog van Rusland in Oekraïne hebben de prijzen wereldwijd opgedreven. Maar wat nog belangrijker is: het is beter om een tijdelijke inflatiestijging te hebben dan nog een verloren decennium van lauwe groei.
To continue reading, register now.
Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.
Subscribe
As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.
Register
Already have an account? Log in