rogoff212_Bettman Getty Images_ nixon Bettman Getty Images

Terug naar de jaren zeventig?

CAMBRIDGE – Nu de Verenigde Staten zich op rampzalige wijze uit Afghanistan hebben teruggetrokken, worden de parallellen tussen de jaren twintig van deze eeuw en de jaren zeventig van de vorige alleen maar duidelijker. Is een aanhoudende periode van hoge inflatie nu veel waarschijnlijker geworden? Tot voor kort zou ik hebben gezegd dat de kansen daarop niet zo groot waren. Nu ben ik daar niet zo zeker meer van, vooral niet als ik een paar jaar vooruit kijk.

Veel economen lijken inflatie te zien als een zuiver technocratisch probleem, en de meeste centrale bankiers willen dat graag geloven. In feite komen de oorzaken van aanhoudende inflatie echter hoofdzakelijk voort uit politiek-economische problemen, en op dit punt is de lange lijst van overeenkomsten tussen de jaren zeventig van de vorige eeuw en vandaag verontrustend.

In de VS is, na een periode waarin de Amerikaanse president de institutionele normen ter discussie stelde (Richard Nixon was de versie van de jaren zeventig), opnieuw een door en door fatsoenlijk persoon aan de macht gekomen (destijds was dat Jimmy Carter). In het buitenland hebben de VS weer een vernederende nederlaag geleden door toedoen van een veel zwakkere, maar veel vastberadener tegenstander (Noord-Vietnam in de jaren zeventig, de Taliban vandaag).

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/cQFO0v7nl