fofack6_STRAFP via Getty Images_china base djibouti STRAFP via Getty Images

Afrika har ikke råd til en ny kald krig

KAIRO – Mer enn 20 000 afrikanere mistet livet i voldelige konflikter i 2020. Det er nesten ti ganger så mange som for ti år siden. Samtidig, og muligens ikke tilfeldig, har rivaliseringen mellom Kina og USA eskalert kraftig. En ny kald krig — denne gangen mellom USA og Kina — kombinert med andre regionale sikkerhetsutfordringer, kan få katastrofale konsekvenser for den økonomiske utviklingen og det grønne skiftet i Afrika.

Den dramatiske økningen av høyintensive konflikter i Afrika har falt sammen i tid med to andre store trender: utvidelsen av transnasjonale terroristnettverk, bl.a. som følge av en overflod av omflakkende fremmedkrigere, og spredningen av utenlandske militærbaser samtidig som de geopolitiske gnisningene mellom Kina og USA tiltar. Den globale maktkampen har gitt opphav til stedfortrederkonflikter mange steder i Afrika, deriblant i Etiopia der hovedkvarteret til Den afrikanske union ligger, samtidig som USA og Kina kappes om kontroll over naturressurser og strategiske handelsruter.

I 2019 var det 13 ikke-afrikanske land som gjennomførte militæroperasjoner på afrikansk jord — flere operasjoner av fremmede lands styrker enn i noen andre verdensdeler. Og de fleste av disse landene har flere baser rundt om på kontinentet. Det er minst 47 utenlandske baser i Afrika. USA er det landet som kontrollerer flest baser, fulgt av Frankrike. Både Kina og Japan etablerte sine første oversjøiske militærbaser siden andre verdenskrig i Djibouti, som er det eneste landet i verden der man finner både amerikanske og kinesiske baser.

https://prosyn.org/X1VK2yWnb