salami1_ Lynsey AddarioGetty Images Reportage_domestic violence africa Lynsey Addario/Getty Images Reportage

Afrika's epidemie van huiselijk geweld

MINNA – In april overleed de geliefde Nigeriaanse gospelzangeres Osinachi Nwachukwu door toedoen van haar echtgenoot. Uit verhalen van familieleden en vrienden blijkt dat zij, ondanks het feit dat zij ernstige mishandelingen had ondergaan, in haar huwelijk was gebleven omdat zij hoopte dat het beter zou gaan. En Nwachukwuʼs situatie was bepaald niet uniek. Eerder deze maand vertelde de Keniaanse actrice Idah Alisha over het geweld waaronder zij leed voordat zij scheidde van haar man, een jeugdpastor.

Als zelfs deze beroemde, machtige vrouwen niet gespaard blijven van huiselijk geweld, denk er dan eens aan hoeveel andere vrouwen in soortgelijke situaties vastzitten. In feite woekert er een stille epidemie van huiselijk geweld door gemeenschappen over het hele continent. Volgens Iheoma Obibi van Alliances for Africa neemt het aantal gevallen in Nigeria toe. En uit de Kenya Demographic and Health Survey van 2014 bleek dat 47,4 procent van de 5.657 ondervraagde vrouwen tussen 15 en 49 jaar te maken had gehad met fysiek of seksueel geweld. In Zuid-Afrika vormden medische complicaties als gevolg van intiem partnergeweld vóór de pandemie de op een na grootste ziektelast na hiv/aids.

In tegenstelling tot Nwachukwu, wier verhaal uiteindelijk aan het licht kwam omdat ze een beroemdheid was, zijn veel andere sterfgevallen van vrouwen onvermeld gebleven. En omdat het vervolgen van dergelijk geweld duur is, krijgen veel vrouwen die het overleven nooit gerechtigheid. Bovendien weten we uit onze regelmatige contacten met vrouwen en meisjes dat zij zelden aangifte doen van huiselijk geweld vanwege de schaamte en het stigma dat aan slachtoffers kleeft.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/ODD14JDnl