matei1_ATTILA KISBENEDEKAFP via Getty Images_hungary student protest Attila Kisbenedek/AFP via Getty Images

De crisis van de academische vrijheid in het Westen

WENEN – Er dreigt een crisis van de academische vrijheid in Europa. Wanneer de academische vrijheid in het Westen onder vuur komt te liggen, gaat men er gewoonlijk van uit dat het om een marginale kwestie gaat, die beperkt blijft tot landen als Hongarije, die steeds autoritairder zijn geworden. Maar een eerlijke inschatting zou uitwijzen dat het probleem veel wijder verbreid is dan Europeanen en Amerikanen graag willen toegeven.

Ja, het gaat slecht met het Hongarije van premier Viktor Orbán, een land van de Europese Unie waar de grondwettelijke bescherming van de academische vrijheid is uitgewist, genderstudies niet als academische discipline worden erkend en een voormalige legerkolonel is benoemd tot kanselier van de Budapest University of Theatre and Film Arts. Maar denk ook eens aan Frankrijk, waar Frédérique Vidal, de minister van hoger onderwijs, onderzoek en innovatie, de universiteiten van het land heeft beschuldigd van het bevorderen van ʻislamo-gauchismeʼ (islamo-links), en een onderzoek heeft ingesteld naar het hele wetenschappelijke domein van de postkoloniale studies.

En de dreiging beperkt zich niet tot de EU. Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten, die lang de gouden standaard voor de academische vrijheid hebben vertegenwoordigd, lijken wetgevers zich te willen aansluiten bij het illiberale regime van Hongarije. In de VS zijn Republikeinse regeringen van afzonderlijke staten bezig met het opstellen van wetsvoorstellen om te voorkomen dat ʻkritische rassenleerʼ en andere wetenschappelijke disciplines op openbare scholen worden onderwezen.

https://prosyn.org/VcI32Ljnl