furman5_Getty Images Yuichiro Chino_forecasting Getty Images Yuichiro Chino

Proč téměř nikdo neviděl, že přichází inflace?

CAMBRIDGE – Když globální finanční krize v roce 2008 pustošila ekonomiky po celém světě, britská královna Alžběta II. se během návštěvy London School of Economics proslule zeptala: „Proč nikdo neviděl, že to přichází?“ Vysoká inflace roku 2021, zejména ve Spojených státech, kde meziroční vzestup spotřebitelských cen dosáhl v prosinci čtyřicetiletého vrcholu ve výši 7 %, by měla pobízet k téže otázce.

Inflace není zdaleka tak zlá jako finanční krize, zejména když k růstu cen dochází současně se svižným zlepšením v ekonomice. Navíc zatímco finanční krize je možná z podstaty nepředvídatelná, prognózování inflace je běžný chléb makroekonomického modelování.

Proč se tedy téměř všichni loni ve věci americké inflace tak mýlili? Šetření mezi 36 prognostiky v soukromém sektoru odhalilo v květnu medián inflačního očekávání ve výši 2,3 % pro rok 2021 (měřeno podle jádrového cenového indexu výdajů na osobní spotřebu, faktického měřítka Federálního rezervního systému USA pro sledování cíle). Tomu, že inflace v loňském roce překročí 4 %, přiznala skupina jako celek 0,5% šanci – vypadá to ovšem, že podle jádrového indexu dosáhne 4,5 %.

https://prosyn.org/TyW7Bq4cs