nye221_Graham BarclayBWP MediaGetty Images_911 Graham Barclay/BWP Media/Getty Images

Welk verschil maakte 9/11?

CAMBRIDGE – De terroristische aanslagen van 11 september 2001 waren een afschuwelijke schok. De beelden van slachtoffers die uit de Twin Towers springen zijn onuitwisbaar, en de opdringerige veiligheidsmaatregelen die na de aanslagen werden ingevoerd zijn allang niet meer weg te denken uit het leven.

Maar sceptici betwijfelen of het een keerpunt in de geschiedenis was. Zij merken op dat de onmiddellijke fysieke schade verre van fataal was voor de Amerikaanse macht. Naar schatting is de groei van het bbp van de Verenigde Staten in 2001 met drie procentpunten gedaald, en de verzekeringsclaims voor de geleden schade bedroegen uiteindelijk ruim 40 miljard dollar – een kleine fractie van wat toen een economie van 10 biljoen dollar was. En de bijna drieduizend doden in New York, Pennsylvania en Washington, DC, waar de kapers van Al-Qaeda vier vliegtuigen in kruisraketten veranderden, was een kleine fractie van het aantal verkeersdoden in de VS dat jaar.

Hoewel ik deze feiten aanvaard, gok ik dat toekomstige historici 9/11 zullen beschouwen als een datum die even belangrijk is als de Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941. Bij de verrassingsaanval op de Amerikaanse marinebasis in Hawaii kwamen ongeveer 2400 Amerikaanse militairen om het leven en werden negentien marineschepen, waaronder acht slagschepen, vernietigd of beschadigd. In beide gevallen was het belangrijkste effect echter psychologisch van aard.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/hiQ7WxTnl